Kanelbullar

INGRIDIENSER

5 dl mjölk
50 g (1 pkt) jäst för söta degar
150 g smör eller margarin, rumstempererat (eller 1,5 dl flytande)
1 dl strösocker eller vit baksirap
½ tsk salt
eventuellt 2 tsk kardemumma
ca 1,4 l (800g) vetemjöl

KANELFYLLNING

150 g rumstempererat smör eller margarin
1 dl strösocker
2 msk kanel

TILL PENSLING

1 ägg
pärlsocker eller hackad mandel

GÖR SÅ HÄR

  1. Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).
  2. Smula ner jästen i en degskål på 3-4 liter. häll över mjölken och rör om. Tillsätt matfettet i bitar, socker eller sirap, salt och eventuellt kardemumma.
  3. Tillsätt mjölet men spara ½ dl till utbakningen.
  4. Arbeta degen kraftigt, ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter.
  5. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar. Kvala ut varje del ca 5 mm tjockt.
  6. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och bred ut över den utkavlade degen. Rulla ihop till en rulle.
  7. Skär rullen i 10 delar och lägg dem med snittytan uppåt i pappersformar eller på plåtar täckta med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 40 minuter.
  8. Värm ugnen till 225-250°C. Pensla och grädda bullarna mitt i ugnen, 5-10 minuter.
  9. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

Recept från Kungsörnen

Tidsåtgång

120 minuter

Portioner

40 bullar

Temperatur

225-250°C

Kategorier

Receptlistan

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du webbplatsens användning av cookies.